Morzsa egy kis tacskó, aki 2 napja lakik nálunk.

Az úgy volt, hogy Sárit kb. 2 hete újra, és nagyon erősen elkezdett dadogni. Másfél évig küzdöttünk a dadogásával, és igazából tavaszra teljesen rendbe jött a beszéde. Ugyan mondták, hogy lehet, hogy lesznek visszaesések az iskola miatt, és a mozgásfejlődése is kicsit lassúbb, ezért is hordjuk fejlesztő tornára, amit Sári nagyon szeret. De ez az újonnan előkerült "há-há-há-há-há-hát" nagyon ijesztő volt. Próbáltam Sáritól kitudakolni, hogy izgul-e valami miatt, vagy bántotta-e valaki, mert elvileg ilyen okok állhatnak a dolog mögött. Végül Sárival közösen több tényezőt neveztünk meg:

  • Padtárs-para: Sári egy nagyon ügyes, és borzasztó személyiségű kislány mellett ül, aki persze ír, olvas folyékonyan, és ezt mindig Sári orra alá is dörgöli. Persze nem ilyen egyszerűen, hanem rendszerint valamilyen cikizős megjegyzés kíséretében, pl. "Te nem vagy jó semmire!", "Te vagy a legbutább lány az osztályban!", stb. Nyilván én mondom Sárinak - teljes meggyőződéssel, hogy ez nem igaz, de ha ő maga nem hiszi el, akkor sokra nem megyünk vele. Amúgy elmondanám, hogy a múltkor Sárival a fekete lyukak körüli tér-görbületről beszélgettünk (ő kérdezte, hogy mi van a fekete lyuk szélén), és csütörtökön hibátlan magyar felmérőt írt... szóval biztos vagyok benne, hogy egyáltalán nem lesz itt gond, de sajnos a padtársnál a kezdeti bizonytalanságokkal Sári örökre leírta magát. 
  • Írás-para: kiderült, hogy Sári attól tart, hogy ha nem ír szépen, akkor nem fogjuk szeretni. Jó, nyilván ezt nem így fogalmazta meg, hanem azt mondta, hogy azért féltékeny a padtársára, mert olyan szépen ír, és neki ettől biztos nagyon boldog az anyukája. Ehhez még hozzá tartozik, hogy Sári nagyon érzékeny, nyilván akkor is levágja, hogy mennyire be vagyunk sz*rva a helyzettől, ha ezt előtte senki nem mondja. Különösen anyunak kell odafigyelnie a testbeszédére és az arckifejezéseire, mert egy-egy bizonytalan olvasási vagy írási feladat közben olyan képet vág, mintha legalább is kiderült volna, hogy a gyerek szellemi fogyatékos. Úgyhogy le is tiltottam mindenkit Sári okításáról, és ő is mondta, hogy csak velem szeretne gyakorolni, mert én jobban magyarázok. 
  • Kistesó kérdés: Sári az elmúlt időszakban naponta többször is előhozta a kistestvér témát. Az egyik osztálytársnőjének az anyukája terhes, talán emiatt. Olyan kontextusban is előjött a kérdés, hogy miért csak neki nincs kistestvére, miért éppen ő ilyen szerencsétlen. Nyilván ezen nem tudok segíteni, itt írtam erről bővebben.
  • Barát-para: Sári valahogy mindig rossz emberekkel barátkozik, rendszerint olyanokkal, akik vagy le se tojják a fejét, vagy akik között ő csak a harmadik lehet. Valahogy mindig rosszul méri fel az erőviszonyokat, és hiába próbálom kapacitálni, erre úgyis magának kell rájönnie.

A fentiek együttesen természetesen elegendő indokot adnak a szorongásra, amiből a dadogás táplálkozik. Annál rosszabb pedig nincs, mintha egy amúgy is bizonytalan, és nem túl ügyes gyerek beszédhibás lesz. Sajnos ezzel simán ki tudja rekeszteni magát az osztályból, mivel a gyerekek tuti nem fogják kivárni, amíg kinyögi, amit mondani akar. És Sári pedig ezt jól tudja. Úgyhogy a problémával muszáj foglalkozni, muszáj komolyan venni, de úgy, hogy Sári ne kezdjen el magán a dadogáson is stresszelni.

Úgyhogy azt gondoltuk, terápiás célzattal, önbizalom növelő "eszközként" veszünk neki egy kiskutyát. A lehetőség persze magában hordozza a kudarcot is, mivel én speciel nem vagyok egy nagy kutyás, és őszintén, nem igazán tölt el örömmel a gondolat, hogy egy kis vakarcs mindent megrágcsáljon, és összepisilje a szőnyegeket. De Sári nagyon örült a kutyának, és ahogy meglátta, rögtön tudta, hogy Morzsának nevezi el. Nos, ilyen "klasszikus" kutyanevet választva remélem, a kutyánk is hagyományos lesz...

Az első éjszakát szegényke végig sírta, és a második sem volt sokkal jobb, pedig addigra más felköltöztettük a nappaliba. A szagos alom, ami állítólag arra ingerli a kutyát, hogy ott végezze el a dolgát, csak az esetek 20%-ban válik be, 80% valamelyik -rendszerint a fehér- szőnyegen intéződik, és a nagydolog még sosem ment a papírra. Mindegy, mert most Sári és Morzsa azzal játszanak, hogy Sári egy kartondobozban tologálja a kutyit, úgyhogy szerintem jó lesz ez így.

Szerző: anna_over_the_moon  2014.11.23. 13:39 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarikittyom.blog.hu/api/trackback/id/tr856925733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása