Sárival tegnap egészen sokat kellett arról beszélgetni, hogy én mikor fogok meghalni. Az egész onnan jött, hogy Sári kérte, hogy amikor felnőtt lesz, akkor is hadd lakjon majd velünk. Saját tapasztalataim alapján inkább azt tanácsoltam neki, hogy külön házunk legyen, de egy kertben. Ez a megoldás tetszett neki. Neki nem kell majd nagy ház, csak egy háló, nappali, fürdő és egy pici konyha. Ennyi. Hogy hova fog elférni a három gyerek (Angyal, Csillag és Péter), akiket Sári betervezett az életébe, még nem tudjuk, de az már tiszta sor, hogy majd én fogok rájuk vigyázni.

Aztán Sári megkért, hogy ígérjem meg neki, hogy mi soha nem válunk el, hogy minden nap, egész életében vele leszek. Azt feleltem, hogy ez biztosan nem így lesz, mert én előbb halok majd meg, mint ő. Ezután persze ezt a témát kellett körbejárnunk – mármint, hogy mikor halok meg. Mit lehet erre mondani? „Majd ha Neked már nem lesz rám szükséged, amikor nagyon öreg vagy beteg leszek. Lehet, hogy már Te is nagymama leszek akkor, én meg dédi leszek, és akkor már biztosan nem kellek már neked.”

Ez kicsit megnyugtatta őt, de engem nem. Furcsa perverzióm, hogy mindenféle hülye tragédiákat képzelek be a családomnak, pl. hogy mit mondanék Sárinak, ha tudnám, hogy nemsokára meghalok. Azt mégsem mondhatnám neki, hogy már nincs rám szüksége? Igazán sötét pillanataimban meg elképzelem, amint azt mondja: „De akkor ki fog vigyázni a gyerekeimre?”

Szerző: anna_over_the_moon  2012.08.22. 12:07 7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarikittyom.blog.hu/api/trackback/id/tr454725708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cserukka 2012.08.23. 06:40:20

Nekem régen az volt a babonám, hogy ha valamit nagyone rősen elképzelek, akkor az biztosan NEM fog megtörténni. De mára felhagytam ezzel, sőt szinte mindennel, ami negatív gondolatokra serkent (pl. hírek).
Én azt hhiszem ilyen kérdésre inkább valami elmosott választ adnék, vagy visszakérdeznék. Pl: Te mit gondolsz, mindig együtt leszünk? És még 1-2 másik kérdés lehet hogy már más irányba is tereli a beszélgetéseteket.

PS: van egy jó hírem: többet nem kell lőjem magam. A rossz hír ebből követezik... fákkk

kicsinap 2012.08.23. 08:06:42

Nagyon nehéz téma ez...
Ha belegondolsz, az anyukádra igazából mindig szükséged van.

anna_over_the_moon 2012.08.23. 08:21:03

@cserukka: Hát ez nagyon nem jó hír, sajnálom. :-(

Viszont, szerintem meg igenis beszéltetni kell róla a gyereket, épp azért, hogy tudja, ez nem egy tabutéma. A halál az élet velejárója...

cserukka 2012.08.23. 08:32:32

persze, viszont ti már igazán sokat beszéltetek róla. én ezt úgy értettem, hogy néha azért el lehet ám kerülni.
Ő kérdez valamit, Te pedig annak viszonylatában válaszolsz, hogy szerinted mit értett a kérdés alatt. Közben ő lehet, hogy nem is a halálra gondol, csak valami más miatt formázta meg így a kérdést.
Egy banális ellenpélda:
kaja - gyerek - ezt nem kérem/szeretem/akarom megenni/nem vagyok éhes.
szülő magyaráz mindenről, hogy kell, egészséges, éhes leszel
közben meg kiderül, hogy:
a gyerek éhes, az ízzel, színnel stb-vel semmi baja, de mondjuk nem szereti az érzést, amit az étel a szájában okoz.

Kicsit talán zavaros, amit mondani akarok :D:D:D

anna_over_the_moon 2012.08.23. 11:46:11

@cserukka: Jó, azért nem a halálról beszélünk állandóan! És rendszerint ő hozza elő. Ha meg már előhozta, akkor megválaszolom a kérdéseit.

Azt azért megnézem, hogy oldjuk meg, ha a gyerek nem szereti az érzést, amit az étel okoz a szájában... :-) Egyébként ezek szerint szülőként egy gyerekpszichológusi diploma se ártana.

cserukka 2012.08.23. 15:45:59

@anna_over_the_moon: az ételérzésre meg: hát attól függ :) Ha az a baja, hogy mondjuk érzi benne a magokat, akkor lehet pl turmixolni :p
süti beállítások módosítása