Jelenleg én "Apm" vagyok. Úgy egy hete. "Mama", "Apu" megy, anya az "Apm". Na mindegy, legalább szólít valahogy, ugye.

Ezen kívül a szókincse azért feljődik. A minap pl. énekeltünk, és ő egyfolytában az "Érik a szőlő" c. örökzöldet szerette volna hallgatni. Így amikor véget ért, Sári bólogatott, és hümmögött, hogy folytassam. Elmagyaráztam neki, hogy ha azt szeretné, hogy mégegyszer énekeljek, akkor mondja, hogy "Még!". És mondta, és azóta tudja - pedig állítólag az ilyen direkt beszédtanítás nem működik. A keresztanyja is így tanította meg a "virág" szóra, amit egész szépen mond, pedig az nem egyszerű, nem duplaszótagos "bölcsőszó", hanem igazi komoly vegyes hangrendű...

Érteni mindent, de az ég világon mindent megért. Anyu kérdezi tőle, hogy reszeljen-e neki almát. Erre odamegy a konyhaszekrényhez, kiveszi a reszelőt, hozza az almát, épp, hogy csak reszelni nem kezdett el... A 4-5 éveseknek szóló mesét úgy hallgatja, hogy azt várom, mikor fog közbeszólni, hogy kihagyok valamit. Amúgy is egy könyvmoly. Egész nap "olvasna". Már látom magam előtt, hogy milyen kis pedálgép lesz az iskolában, szegénykém...  De azért persze  itthon igazi kis rosszcsont lett, látom rajta, hogy direkt nem fogad szót, de ez így van rendjén, persze, csak hát azért nem egyszerű, amikor már századszor kell elmondanom, hogy mit akarok (kábé mint az apjánál...).

Jelenlegi óriási kedvenc Elmo. Az Elmo világából naponta több részt is meg kell nézni: felmászik a kanapéra, kezébe veszi a távirányítót, kiabál az apjának, majd közli, hogy "Áááá-á" - ami utalás a főcímdalra. A múltkor altatáskor is ezt a dalt kérte - mit mondjak, vicces volt. Én mondjuk nem vagyok nagy híve a tévézésnek, erre is az apja szoktatta rá, de azért tanul is belőle, mert pl. a kézmosás trükkjeit onnan leste el. 

A fogmosásra viszont nem tudom rávenni... úgy 2 hete egyáltalán. Látom, hogy jön a foga (lent a 2-es, végre nem csak két fogacska lesz elöl...), talán azért.

Szerző: anna_over_the_moon  2009.10.11. 21:41 Szólj hozzá!

Címkék: beszéd micsinál

A bejegyzés trackback címe:

https://sarikittyom.blog.hu/api/trackback/id/tr714580260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása