A temetés után Cs. mondta, hogy most már örökké ide köt minket valami. Nekem meg eszembe jutott a Száz év magány, ahol valami olyasmi volt, hogy ha már van halottad a temetőben, akkor már tényleg otthon vagy.

Én pedig azt mondtam neki, hogy most már el fogom tudni engedni Esztert.

A temetés egyébként elég "szép" volt, már amennyire egy temetés az lehet. A lelkész prédikációja személyes volt, persze, egyetlen szavát sem tudnám visszaidézni, de ott valahogy helyénvalónak éreztem, amit mondott. Az idő ellenben nem volt kegyes, bár szerencsére nem esett, de a szél nagyon fújt, a sötét felhők jöttek-mentek, én eléggé fáztam. Persze, az ilyesmik csak utólag tudatosulnak az emberben, mikor még hazaérve is remeg, úgy átfagyott.

Furcsa, mik maradnak meg az emberben. A pici fehér koporsó egy állványon volt felravatalozva a sír mellett, és én végig azon izgultam, hogy nehogy felborítsa a hatalmas szél ezt a szerkezetet. Meg hogy milyen óriási sírgödröt ástak ennek a csöpp kis koporsónak... persze, Cs. szerint meg van szabva a méret, de végül maga a sírhalom szerintem akkora lett, mint egy felnőtt síré... Azt is megfigyeltem, hogy a munkások milyen pikk-pakk betemették a gödröt, és milyen precízen alakították ki a mértani pontosságú halmot.

Kerülnék minden pátoszt ezzel az egésszel kapcsolatban. A temetés csak egy formális keret, amiben egy testet a földbe teszünk, nincs benne semmi misztikus. Mégis fontos, hogy keretbe tegyük ezeket a dolgokat, így könnyebb elviselni.

Viszont azért történt egy -számomra- szimbolikus jelentőségű esemény: még a 32. héten, épp karácsonykor készíttettem magamról egy olyan fotót, amin a pocakom elé tartottam egy angyalka-karácsonyfa díszt. Ki is posztoltam a facebook-ra, szerettem ezt a képet. Aztán amikor a kórházban voltam, minden ilyen képet -ezt is- leszedtem a fb-ról. Hazaérve a karácsonyfa még mindig állt, rajta ezzel a dísszel. Amikor leszedtük, az angyalkát eltettem, és most kivittem a temetésre. A szertartás végén odatettem a díszt a fejfához, egy koszorú közepére, és épp abban a pillanatban előbújt a nap, és megvilágította az angyalka aranyozott haját. Ha filmrendező lennék, biztos betenném ezt a klisét a filmembe, ami kívülállóként elég giccsesnek is hathat, de akkor ott egy kicsit megdöbbentem. Amúgy az egész kb. 3 másodpercig tartott, mert egy felhő újra eltakarta a napot...

Most ürességet érzek. Már nincs mire várni, eltemettük Esztert, eltemettünk egy álmot. Majd lesznek új álmaink, de addig ezzel kell megbirkózni. A miértekre továbbra sincs válasz, csak remélni tudom, hogy nem a bűneink miatt történt így.

Szerző: anna_over_the_moon  2012.01.14. 11:13 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarikittyom.blog.hu/api/trackback/id/tr704580457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszter · http://www.renatababa.blogspot.com 2012.01.14. 14:24:57

Nagyon nagyon sajnálom!!!!Most olvastam vissza! Én nem is tudom hogy van erőd ezeket leirni! Én képtelen lennék! És képtelen voltam soha! Mert én is 32. héten koraszüléssel lett meg a kisfiam, Reni előtt 3 évvel,aki 3 napig élt,majd eltemettük,mert a kis tüdeje képtelen volt még egyedül lélegezni de mai napig max ennyit tudok róla mondani,többet sem,nem dolgoztam fel azóta sem,néha kikapcsol az agyam és nem emlékezik...Nagyon sok erőt!!!!Gyönyörködj Sáriban,és adjon vigaszt hogy van egy szép kislányotok! de tudom most ez nagyon nehéz!!!! (Én már nem teljesen emlékszem az arcára,de tudom,hogy gyönyörű baba volt.) (ne haragudj ha szószátyár voltam...)

Ismeretlen_44444 2012.01.14. 19:21:18

Kedves Eszter! Nem tudtam, hogy Veled (is) ez történt. Köszönöm, hogy leírtad! A.
süti beállítások módosítása