Van az a mondás, hogy nincs egészséges ember, csak nem vizsgálták még eleget. Nos, miután gyomorpanaszaim teljesen elmúltak az epekő-műtéttel, de a feltételezett lisztérzékenységemet viszont úgyis gyomortükrözéssel egybekötött vékonybél-biopsziával vizsgálták, így akkor miért ne derült volna ki, hogy a refluxom súlyosbodott, sőt, rákmegelőző-állapotnak tartott Barrett-nyelőcső alalkult ki (mindez úgy, hogy az elmúlt két-két és fél évben általában szedtem gyógyszert a refluxra!). Ennek a rendellenességnek az a jellegzetessége, hogy kezeletlen refluxnál gyakori, de csak 10-15 év után. Nekem meg ugye 2,5 évre az első tükrözéshez képest látták ezt az elfajulást. Most a nyelőcsőrák kockázata úgy 40X-esére ugrott, nagyjából 1% esélyem van rá. Szuper.

Úgyhogy újra szedhetem a savkötőket (ami mellett nem lehetek terhes), és évente kell mennem tükrözésre. A doki mindemellett nem ijesztett meg nagyon, de mondjuk a neten utána olvasva rendesen vigyázzba állt bennem a sz…

Ezzel persze még nincs vége, hiszen a vékonybél sem volt túl szép: az orvos szerint kicsit lepusztult képet mutatott a nyálkahártya, ami felszívódási zavarra utal – így néz ki egy lisztérzékeny ember vékonybele is. Vett szövetmintát, 3 hét múlva csöngethetek az eredményért.

Mindez amúgy nem zárja ki az IBD-t, sőt… Refluxa szinte minden IBD-snek van, de hát miért ne lehetnék olyan szerencsés, hogy refluxom, lisztérzékenységem és IBD-m is legyen?

A gyomortükrözést amúgy bódításban csinálták, így mondjuk még szinte kellemetlen sem volt.

Ami a jövőt illeti, ilyen kilátásokkal nem sok jóval kecsegtet. És itt most nem csak a családbővítésre gondolok…

Szerző: anna_over_the_moon  2012.09.11. 11:22 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarikittyom.blog.hu/api/trackback/id/tr104768654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása