Mit csinál akkor az ember lánya, amikor elsőszülöttjéről, aki persze gyönyörű, okos, és –a nagymamák szerint elsősorban- mindent sokkal korábban csinált, tudott, értett, mondott, akart, mint az anyja/apja/más gyereke – szóval mi van akkor, ha erről a gyerekről kiderült, hogy valójában teljesen átlagos? És mi van akkor, ha kiderül, hogy valójában átlag alatti?

Persze, nem Sáriról van szó – mert Sári ugyebár gyönyörű, okos, és hát mindentsokkaldesokkaljobbanért, mint a kortársai. Igaz, hogy mászni majdnem egy évesen kezdett, menni meg 16 hónaposan, de csak lusta volt a drágám. De amúgy meg, olyan értelmes… Hát meséket mondd fejből! Meg milyen beszólásai vannak már! Hát mindenre szó szerint emlékszik! Hát…

Szóval ma voltam bent az oviban. Mutattak egy papírt, Sári adatlapját. A legtöbb készségnél az alsó minimum-követelménynél volt az X, pl. kiderült, hogy Sári –tavaly- motiválatlan volt, csak rövid ideig figyelt, utasításokat nem mindig értett meg/hajtott végre, beszéde érthetetlen, nem kitartó, figyelmét nem lehet hosszabb ideig lekötni, stb. Az óvónők szerint ez kiscsoportban még normális, igaz, Sári inkább olyan volt, mintha nem 3,5-4 éves lett volna, hanem kisebb. A gyerekek úgy is kezelik: Sári még kicsi. Mert Sári nem volt hajlandó egyedül cipőt húzni, nyafka volt, és nem tudta a konfliktusait visításon kívül máshogy lerendezni. A gyerekek szerint a kicsit ilyenek, Sári tehát kicsi. Hiába nagyobb a legtöbbnél fél fejjel… Sári szociálisan éretlen, ezért Sárival nem annyira szívesen játszanak a többiek.

Azért az óvónő bíztatott is, mert rajzból Sári pl. rengeteget fejlődött: a tavalyi firkálásokhoz képest szeptemberben már lerajzolta magát (fej, haj, fül, szem, nyak, kéz, láb, minden a helyén, színesben!). Illetve persze mindenben fejlődött, de van is még mit behoznia. Nem arról van ugyan szó, hogy buta, vagy visszamaradott volna, egyszerűen csak olyan hétköznapi dolgokban van lemaradva (az átlagtól, teszem hozzá), mint az önállósodás, és a nagyon is fontos szociális készségek. Az óvónők szerint ezért nem járunk mi szülinapokra…

Értem a problémát, de tanácstalan vagyok abban, hogy mit is kellene tenni. Persze, hogy előnyben vannak az élő testvérekkel rendelkező gyerekek, vagy ahol sok gyerek lakik egy helyen, de nálunk semmiből sincs sok, maximum nőkből. Az meg – tudom – nem segíti a gyerek önállósodását. Kurvára el van kényeztetve, ez a nagy büdös igazság. És ennek én vagyok az oka, amiért hagytam ezt.

Radikális változásokra van tehát szükség, ahol –azt hiszem- nem csak a gyereket kell megnevelni.

Szerző: anna_over_the_moon  2012.09.25. 15:32 9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarikittyom.blog.hu/api/trackback/id/tr854802268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsinap 2012.09.25. 20:38:22

Anna!
Először is nyugodj meg!
Igen, sajnos nagy előnnyel rendelkeznek az élő testvérrel rendelkező gyerekek. De az első gyerek nálunk is nagyon önállótlan. Bökdösni kell mindenben. Anyaként ez nagyon nehéz, mert ezerszer könnyebb lenne megcsinálni helyette, mint kibírni a hisztizést, meg a bénázást, de muszáj!!
Sárinak is menni fog. Neked is.
MI lenne, ha magatokhoz hívnátok át olyanokat, akiket Sári azért kedvel.
Nem teljesen értem a logopédust sem, ha már meghallgatta SÁrit, miért nem kezd el vele játszani, foglalkozni, hiszen ha jól értelmezem, akkor Sárinak 2 év múlva iskolába kellene mennie.
És azért ne felejtsd el azt sem, hogy neki érzelmileg olyan dolgokat kell feldolgoznia, ami nekünk, felnőtteknek is nehéz.
Ami még eszembe jutott. NEm szoktam támogatni a külön foglalkozásokat, de egy ilyen helyzetben lehet, hogy jót tenne. Valami játékos torna, zeneovi, ami egy más közeg, nem az ovi, és ahol sikerei lehetnének.

kicsinap 2012.09.25. 20:39:05

Ja, a könyvről nem felejtkeztem el, menni fog előbb-utóbb...

anna_over_the_moon 2012.09.26. 11:56:41

@kicsinap: A logopédus egyszerű: nincs hely. Persze, gondolom, magánúton lehetne vinni. 5 évesen elvileg már bevehetné az ovis programba, de mivel az márciusban lesz, tanév közepén, így erre nincs esély.

Igen, a különfoglalkozásokon én is gondolkodom. Mondjuk, Sári lovagolni szeretne, az meg azért... :-)

Köszi, várom a könyvet!

adricsi76 2012.09.26. 13:44:37

Szia!
Egy ideje olvasom a blogod, de kommentelni nem akartam.... mert, ugy gondoltam, a Ti helyzetetekben idegenkent ugysincs mit ertelmeset irni.

De most Sarirol van szo, igy talan hasznos infoval tudlak segiteni. Mi a 11. keruletben lakunk, itt van egy Korai Fejleszto Kozpont (www.koraifejleszto.hu/index.php?ln=hu&p=text&id=3&m=1000),
aminek a honlapja 3 eves korig irja a foglalkozasokat, de ket ismerosom is 5 eves korig jarhatott nagyon jo foglalkozasokra.

Nem tudom, hol laktok, de ha pestiek vagytok, talan erdemes lenne itt megprobalni egy fuggetlen velemenyt kapni Sarirol.

Szep napot, Adri

anna_over_the_moon 2012.09.26. 16:38:44

@adricsi76: Szia! Örülök, hogy most hozzászóltál :-)
Sajnos nem Pesten élünk, de ilyen fejlesztők biztosan vannak itt vidéken is. Viszont nem akarom, hogy a gyerek úgy érezze, hogy valami gond van vele, ezért első körben megpróbálom "incorporate" megoldani a "fejlesztést" (veszek neki logopédiai társasjátékot, meg ilyesmi). A szociális készségek elsajátítása meg valószínűleg nevelés kérdése - hát, itt nekem kellene a fejlesztés elsősorban. :-)

Napocska77 2012.10.28. 10:53:35

szia! én is olvaslak néha és, most Sáriról, ahogy írsz nagyon hasonló az ln kisfiamhoz (pedig Neki van egy 7 hónapos húga) és nála bizony kiderült, hogy nem ok nélkül, nem is nevelési hibából ilyen, hanem figyelemzavaros. Ezt pedig speciális tornával TSMT lehet fejleszteni. Mi a helyi Nevelési Tanácsadóba (Kaposvár) járunk Vele, ott kapja a tornát is. Nem biztos, hogy nálatok is ez a helyzet de érdemes ezt is figyelembe venni és csak azért írtam, hogy nem is biztos, hogy az miatt van mert egyke meg a pedagógusok is ezt mondják:-)

anna_over_the_moon 2012.10.29. 16:10:54

@Napocska77: Szia! Köszi az infot. Kérdezném, hogy erre hogyan derült fény? Milyen szerv irányított Titeket a nevelési tanácsadóba?

kicsinap 2012.10.30. 08:45:47

A nevelési tanácsadóhoz nem kell semmilyen irányítás, magad is elmehetsz hozzájuk, időpontot kell kérni. A várakozási idő nálunk elég hosszú, de bárki elmehet.

Napocska77 2012.10.30. 14:02:43

Kedves Anna! Kicsinapnak igaza van, kérhetsz egy vizsgálatot, ami jó lehet arra, hogy ha tényleg van gond a figyelmével, kiszűrjék. Persze ez koránt sem biztos, nálunk sejtettük, hogy lesz ezzel probléma, mert nekem is volt kisgyerekként, elég komoly figyelem zavarom és hiper aktivitás, de a kettő nem mindig jár együtt. Sári amúgy értelmes, okos kislány, sok dologban nincs lemaradva! Szerintem egy kis odafigyeléssel, esetleg fejlesztéssel utol fogja magát érni. Sajnos a mai pedagógusok részéről a legritkább, hogy felismerjék a valódi problémákat, főleg azok valódi okát. Én azt tapasztaltam, hogy a szülnek kell utána menni mindennek. Vannak nagyon jó oldalak, ha beírod a googléba a figyelem zavar/ADHD címszavakat. Nekem ezek sokat segítettek, pl. ott néztem először, hogy a fiam viselkedése pont ilyen (nála is a figyelem zavar dominál, a hiperaktiviás nem annyira vészes). Remélem tudtam segíteni. Majd írd meg, mire jutottatok :-) Ági
süti beállítások módosítása