Ma visszamentünk a Klinikára, ahol egy percet sem kellett várnunk, máris fogadott a doktornő. Megnézte Sári leleteit, amiből kiderült, hogy nem bakteriális eredetű a fertőzés, ami azért rossz hír, mert a bacira jó volna az antibiotikum. Vagyis vírusos, amit az immunrendszerének kellene legyűrnie, de az nem nagyon van, a leletek szerint. 

Úgyhogy most meg az derült ki, hogy immunhiányos.

És ami a leggázabb, hogy az IgA szintje nagyon alacsony. Ez az immunglobin (ha jól értettem) felelős az elsődleges védekezési rendszer, vagyis a nyálkahártya védelméért, de neki ilyen gyakorlatilag nincs, ezért minden szart benyel, ami az útjába kerül. Ezt nem lehet növelni, vagy fejleszteni, esetleg kinőni, ezzel csak együtt lehet élni. Ennek tetejében még az IgG szintje is a referencia-érték alatt van, ami a másodlagos védekezőrendszert tartja kézben, de a jó hír, hogy ezt lehet stimulálni, így talán nem lesz egy egyszerű náthából mindjárt tüdőgyulladása.

A doktornő felvázolta a következő menetrendet: fül rendbetétele kb. két hét (jó hír, hogy most már nincs trutyi a fülében, és az orrában is kevesebb a váladék, így elég csak kedden visszamennünk orrtisztításra), antibiotikum, orrszívás, fűlcsepegtetés, majd amikor ezzel kész vagyunk, felkeressük a Szent László Kórház immunológusát, aki állítólag szuper szakember, és ők majd kezelésbe veszik Sárit. A doktonrő szerint nagyon jó, hogy ezt ilyen kis korban kiderítettük, mert így legalább idejében el lehet kapni, és nem megy félre a kezelgetése, javulás nélkül. Nagyon bizakodó volt, és kedves - gondolom, látta mennyire le vagyok sújtva, sőt, még arra is felhívta a figyelmemet, hogy az M1-en megy egy sorozat, ami épp ilyen immunhiányos és egyéb beteg gyerekekről szól, amiben ez az orvos is, akihez minket irányított, szerepel.

Na jó, azért persze nagyon le voltam sújtva, de aztán megnéztem én is a leleteket, és lám, az újakon is azok a referencia-értékek voltak megadva, amire az itthoni immunológus azt mondta, hogy nem érvényes az 1 év alattiakra... na bmeg, most akkor mi a fene is van??? Mindenestre én ugye nem vagyok orvos, de ha már a huszadik doki mond valami 30.-félét, akkor mégis kiben bízzak? Jó, ez a doki nem immunológus, és végül is abból nem lehet baj, ha egy szakemberhez is elviszem, csak tudom, hogy ez újabb vérvételt és iszonyatos vizsgálatokat jelent... amit szegénykém már nagyon rosszul visel.

Hazaérve Anyu már összeinternetezte nekem az 1 év alattiakra vonatkozó referencia adatokat, mely szerint az IgA értéke még így is alacsony, igaz, nem olyan drasztikusan, de az IgG pl. kielégítő. Bírom ezt az "önbíráskodást", de az ember ilyenkor minden szalmaszálba kapaszkodik...

A Klinika aulájában egyébként van egy kis játszótér szerűség, ahol Sári kipróbálta (apa segítségével) a csúszdát, és a hintalovat. Mindkettő nagyon tetszett neki, de a hintaló különösen, alig akarta otthagyni... úgyhogy arra jutottunk, hogy itthonra is kell egyet beszereznünk - szegénykém megérdemli, olyan sokat szenvedett!

 

Szerző: anna_over_the_moon  2009.02.05. 18:20 6 komment

Címkék: fül csipet egeszsegugy immunhiány babafoto

A bejegyzés trackback címe:

https://sarikittyom.blog.hu/api/trackback/id/tr194580143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_75240 2009.02.06. 08:32:46

óóó, basszus :( de ezt én sem értem, hogy miért megint felnőtt értékekkel nézték? és az amúgy nem elég, ha elviszed az eddigi papírokat, hogy ne kelljen egyből bökdöséssel kezdeni? amúgy is - gondolom - egy helyre küldik ezeket az anyagokat bevizsgálni, így nagyon eltérő eredmény (egy héttel későőb) nem várható, nemde?

Ismeretlen_91082 2009.02.06. 09:49:19

Ez nem hangzik jó, sőt... Remélem, hogy legalább az immunológus valami érthetőt mond, és persze megnyugtatót. Szorítok nektek!

Ismeretlen_94603 2009.02.06. 11:29:19

Fuha.... ez nem jó hir. Nagyon sajnálom.Nagyon nagyon drukkolok.

Ismeretlen_94603 2009.02.06. 11:30:29

Kaphatok meghivót? czifrakriszti@vipmail.hu köszike :)

Ismeretlen_44444 2009.02.06. 12:21:17

Kriszta: elküldtem. Cserukka: nem tudom, hogy most akkor milyen értékek ezek, mert egy gyerekkórházban csak vannak mér annyira értelmesek, hogy gyerek-adatokat használnak. Persze, visszük a leleteket, de amennyire tudom, az IgA és IgG szint meghatározása csak az első lépcső, léteznek más diagnosztikai eljárások is, amit alapfokon nem csinálnak. Köszi a bíztatást, amúgy.

Ismeretlen_114087 2009.02.06. 12:22:33

Nagyon szorítok én is.Én bízok nagyon abban az immunológusban,ő ért legjobban az ilyen dolgokhoz. Az viszont tényleg jó, hogy hamar kiderült. Sári nagyon édes a csúszdán meg a lovon!Cs.-is így képzeltem!Dávidnak is van ilyen fa hintalova, de ő nem különösebben élvezi.
süti beállítások módosítása