Ma reggel látom, hogy az oviba új rajzok vannak kirakva. Mindig meg szoktuk nézni őket, bár kétségtelen, hogy Sári nem tartozik a legügyesebbek közé. Sebaj, egyrészt, mert ezt természetesen nem éreztetem vele, másrészt meg ő az egyik legkisebb, és szerintem őt sem zavarja, hogy nem tud olyan szépen rajzolni, mint mondjuk az 5 évesek.

Szóval odamegyünk, keressük Sáriét, de a perec-jelű rajz nincs sehol. Kérdezem, rajzolt-e, mondta, persze, de láttam, már majdnem sír, hogy az övé nincs ott. Na, megkérdeztem az óvónőt, hogy mégis mi a fene van a gyerek rajzával… hebegett, habogott, hogy hát biztos a másik óvónő elfelejtette kirakni, aztán elővett egy egész kupac rajzot, amit nem raktak ki. Ezek szerint nem csak Sáriét… Most azt hagyjuk, hogy az is elég gáz lenne, ha egy-két gyerek rajzát szimplán elfelejtenék kirakni, de az milyen már, hogy így szelektálnak a rajzok között? Gondolom, az ügyesebbekét kirakják, a kevésbé szépeket meg a fiókba…

Nem, egyszerűen egyetlen egy olyan érvet nem tudok felhozni ennek a hozzáállásnak a mentségére, szerintem pedagógiailag egyáltalán nem helyes, hogy a kirakással „díjazzák” azt, aki ügyesen rajzol. De aki kevésbé ügyes, azt ezzel a megkülönböztetéssel maximum arra fogják tanítani, hogy neki nem érdemes rajzolnia, mert az övé úgysem kerül ki.

Természetesen, miután felhívtam az óvónő figyelmét arra, hogy Sári elszontyolodott, hogy az ő rajza nincs ott, valószínűleg ki fog kerülni. Nem tudom, csak az övé-e, akinek hisztis az anyja, vagy mindenkié?

A dolog másik vetülete maga a rajzolás dolga. Nem tudom, egy 4 évesnek mit kellene tudni rajzolni, de kétségtelen, hogy Sári önálló, nem irányításra készített rajzai nem felismerhetőek. Általában véve is csak firkál, kevés színt használ, és itthon szinte sosem rajzol. Mint ahogy más „kreatív” elfoglaltságot (pl. gyurmázás, festés, legózás) is viszonylag ritkán művel. A mesélés, szerepjáték az mehet kifulladásig, és abban tényleg nagyon változatos, és ötletes dolgot talál ki, de a hagyományos alkotótevékenységben nem jeleskedik. Viszont ha ilyenekkel elveszik a kedvét, akkor nem is fog.

 

Szerző: anna_over_the_moon  2012.04.03. 08:55 7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarikittyom.blog.hu/api/trackback/id/tr354580508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszter · http://www.renatababa.blogspot.com 2012.04.03. 22:02:03

Eszem megáll,mik vannak!! Nálunk nincs válogatás,mindenki rajza ott van a falon,hogy a szülők is láthassák!

pzs 2012.04.03. 23:54:57

a rajzolasrol csak a nagy klasszikust tudom idezni: http://szirkababa.blogspot.com/2008/02/tanulni-tlk.html

Ismeretlen_44444 2012.04.04. 08:35:49

Hú, köszi a linket! Nagyon tanulságos, ezekből egy csomó hibát én is elkövetek. Azt hiszem, indul az újraprogramozás! :-)

pzs 2012.04.04. 22:23:11

orulok ha tetszik:) mar csak az ovonoknek kellene eljuttatni.

kicsinap 2012.04.05. 13:52:30

Nálunk is mindenkinek kint van a rajza, az alkotása. Ettől aki ügyes még kiemelkedik, hiszen nagyon sok versenyre küldik a gyerekeket. Nálunk a lányom csoda dolgokat rajzolt. 4 évesen már városi rajzversenyt nyert. Ezért a fiaim nehezített pályán indultak, de a nagyobbik, aki most 5 éves már kezd egész jókat rajzolni. 4 évesen egy-két felismerhető rajza volt csak. Viszont mivel látják, hogy a nővérül sokat rajzol, ezért ők is sokat rajzolnak és nagy örömmel.

kicsinap 2012.04.05. 13:55:38

Szóval a lényeg az öröm. Hogy élvezze. MIndegy, hogy mit alkot. Legyen sok eszköze, jó eszközei, amivel öröm rajzolni, amivel jó hatásokat lehet elérni. Én pl. vettem nagyon jó filceket, kimoshatóak, tehát nem gond, ha ez az összekenődik, viszont csodálatos színeket lehet elérni vele, és ezért nagyon nagy örömmel vették birtokba a fiúk is. Először a rajzolás helyett jobban szerették az alkotást, mert abban több volt sikerélmény. Vagdicsálás,

kicsinap 2012.04.05. 13:57:15

Nem enged egyszerre hosszút... Mintalyukasztó, festés. Összeszedtünk pl. egy csomó tobozt, és azt festették aranyra meg ezüstre karácsonykor. Imádták! Képeslapot csináltunk és feladtuk a nagyinak, akik küldtek válasz képeslapot, annyira örültek! Szóval ilyesmi.
süti beállítások módosítása