Eszter nagyjából egy éve, mostanában fogant. És ma van a névnapja. Tegnap ezért Sári és én kimentünk a temetőbe.

Sári persze kérdezgetett, vagy már nem is tudom, hogy, de nagyon jót beszélgettünk Eszterről, a halálról, a mennyországról, az angyalokról, stb. Ugye én nem vagyok az a klasszikus értelemben vett keresztény, mégis, Sárinak a Biblia szerint volt a legegyszerűbb elmagyarázni, hol is van most Eszter, a dédipapája, a nagybátyja, a  nagymamája, és a többi ember, akiket jó lett volna, ha ismerhet, de meghaltak. Beszélgettünk arról is, hogy a halál tulajdonképpen nem is biztos, hogy rossz dolog, lehet, hogy az, aki meghal, sokkal jobb helyre kerül. Persze, szomorúak lesznek azok, akik ittmaradtak… „ugye, cicám, emlékszel, Anya is milyen szomorú volt, amikor az Eszter meghalt?” „Emlékszem, meg apa is, meg a mama is, meg a dédi is szomorú volt, meg az a néni az oviban is, a Máté anyukája, ő is szomorú volt, amikor mesélted neki.”

Mondta, hogy nagyon szeretne „másik” kistestvért is. Mert Eszter mindig a kistestvére lesz, de szerinte rajta kívül még két testvére fog születni, akik („ugye Anya?”) nem halnak meg. „Így…”- számolja az ujjacskáink – „lesz egy kistestvérem, aki meghalt, és kettő, aki él. Az már három!”

Aztán arról akart hallani, hogy én mikor halok meg. Mondtam neki, hogy csak ha öreg leszek, de már csak akkor, amikor én már nagyon elfáradtam az életben, és neki már nem lesz szüksége rám. De egy biztos: mindenképpen szeretném látni, ahogy gyerekei lesznek, mert azoknak én leszek a mamájuk. „És majd mindig te vigyázol rájuk, ha én nem tudok.”- mondja bölcsen. „De Anya, ha meghalsz, majd viszek Neked sok virágot!”. „Jó, én pedig fentről vigyázok Rád!” – feleltem, mire átölelte a lábam, rámcsimpaszkodott, és az volt az érzésem, hogy soha nem akar elengedni.

Szerző: anna_over_the_moon  2012.05.24. 08:49 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarikittyom.blog.hu/api/trackback/id/tr474580524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bognár Timi 2012.05.25. 06:25:42

Kedves Anna! Nem kommentnek szánom, de az e-mailed nem találtam az anygalokszülei-n sem és mivel ez személyes üzenet, így nem akartam a fórumon sem közzétenni. Sokat gondolkodtam tegnap, hogy írjak-e Neked vagy sem, mert nem voltam benne biztos, milyen hatást vált ki és nem szeretnélek még mélyebbre lökni. Igazából csak annyit szeretnék mondani, hogy bár nem ismerjük egymást, de tegnap reggel, amikor ránéztem a naptárra, azonnal Te jutottál eszembe.

Bognár Timi 2012.05.25. 06:33:49

Nem tudom, számít-e ez valamit jelen helyzetedben, de biztos vagyok benne, hogy sokan mások is így vannak vele. Tudd, hogy csendben egy láthatatlan függöny mögül szorítunk Neked. El sem tudom képzelni, milyen lehet úgy gyászolni, hogy Sári ott van melletted, de talán ez nem csak hátrány lehet, hiszen ránézve erőt is nyerhetsz belőle. Kívánom, hogy idővel enyhüljön a fájdalmad! Remélem nem haragszol, amiért és amit írtam. A távolból és így ismeretlenül is küldök egy baráti ölelést, ha elfogadod.

Ismeretlen_44444 2012.05.25. 08:16:54

Kedves Timi! Köszönöm. Sári valóban nagy segítség. Sokszor éreztem úgy, hogy ha nem lenne, legalább nem kellene viselkednem, de igazából valószínűleg nehezebb úgy, ha az ember az első gyerekét veszíti el. Persze, sosem kívántam volna a gyerekemnek, hogy elveszítse a testvérét, ha valamitől, hát ettől mindenképpen szerettem volna megóvni. Mert tudom, milyen...

kicsinap 2012.05.25. 08:30:00

Anna! ÉN is gondoltam rád, rátok tegnap! Sári csodás kislány, nagyon szépen, jól beszélgettetek tegnap. Az ő kis szívében meg lesz a helye Eszternek is. Az én gyerekeimnek is ott van a szívükben Vilmos. És ez jó. Mert így mégis tovább él. És Eszter is tovább él, nem csak rajtatok, hanem rajtunk keresztül is, akik megismertük és gondolunk rá.
süti beállítások módosítása